CrossFit-trenden är här för att stanna. Men vad innebär träningsformen, är den för alla och hur kan man komma igång?
CrossFit är funktionell, intensiv träning där man kombinerar olika övningar, med eller utan vikter. Ständig variation är ett nyckelord, och man gör sällan samma övningar under samma vecka. Man utgår också ifrån den enskilda kroppens behov och möjligheter och tränar allt grundläggande i form av styrka, kondition, uthållighet, flexibilitet, snabbhet, smidighet, koordination och balans. Det kan absolut vara en bra träningsform för äldre personer då det kan motverka stelhet och svaghet och öka rörlighet och balans.
Workout of the Day
Övningarna försöker efterlikna de fysiska utmaningar som våra förfäder möttes av, som att sitta ner och stå upp, springa, lyfta, kasta, klättra, hoppa, knuffa och släpa. Varje dag består av ett nytt så kallat WoD (Workout of the Day). En WoD är oftast mellan 30-60 minuter och ett pass kan till exempel bestå av 25 situps, 30 utfall och 5 km löpning, sedan en upprepning av så många repetitioner som möjligt på en viss tid.
Träna med Karl Dyall
CrossFit-fantaster menar att träningsformen passar alla som har rätt motivation och drivkraft. ”Funktionell träning bränner fett och bygger muskler, ger uthållighet och en funktionell kropp. Tack vare variationen, den korta startsträckan och de pålitliga resultaten är crossfit en träningsform som verkligen kommit för att stanna,” menar bland annat Karl Dyall, författare till boken ”Fitnessrevolution – Funktionell träning för hela kroppen” (Norstedts).
Karl Dyall skadade ryggen svårt under en föreställning och menar att just crossfit är det som räddat hans hälsa och gett honom en kroppskontroll han aldrig tidigare har upplevt. I boken guidar han läsarna genom ett sexveckorsprogram med variation i val av rörelser, övningar, intensitet och längd. Det bjuds på 18 detaljerade pass, inspiration och coaching till att våga utmana sig själv och sin egen kropp.